script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.2.6/jquery.js' type='text/javascript'/>

Aşura Günü Faziletleri ve İbadetleri



Aşura Günü (Arapça: عاشوراء, Farsça: عاشورا).. Aşura, on manasına gelen aşr kelimesinden alınmıştır. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bu gün Allahu Teala katında çok değerlidir. Birçok peygamber Allah’ın lütuflarına bu günde kavuşmuş, bir çok önemli hadise bu gün meydana gelmiştir.

AŞURA GÜNÜ VUKU BULAN HADİSELER
Hazreti Âdem Aleyhisselam’ın tövbesinin kabûl edilmiştir.
Hazreti. Nuh Aleyhisselam’ın gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.
Hazreti Yûnus Aleyhisselam’ın balığın karnından çıkması,
Hazreti İbrahim Aleyhisselam’ın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması
Hazreti İdris Aleyhisselam’ın göğe çıkarılması,
Hazreti Süleyman Aleyhisselam’ın saltanat verilmesi,
Hazreti Yakub’un oğlu Hazreti Yusuf Aleyhisselam’a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hazreti Yusuf’un kuyudan çıkması
Hazreti Eyyûb’un hastalıktan kurtulması,
Hazreti Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,
Hazreti İsâ’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
Hazreti Musa Aleyhisselam’ın Firavun’un şerrinden kurtulması
Hazreti Hüseyin Radıyallahu anh’ın şehid edilmesi
Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
Hazret Aişe’nin belirttiğine göre, Kabe’nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.
Ayrıca Allah’u Teala (Celle Celaluhu)nun yerleri ve gökleri yaratması, dağları ve denizleri yaratması, Levhi ve kalemi yaratması, Hazreti Adem ile Hazreti Havva’yı yaratması, Cenneti yaratması ve Hazreti Adem Aleyhisselam’ı cennete koyması aşura gününe denk gelmektedir.




AŞURA GÜNÜ ORUCU
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Aşura günü oruç tutmak, bir yıllık günaha kefarettir.”


Evvelki Salih müslümanlar, büyük sevaplar elde etmek niyetiyle Aşura günü çocuklarına dahi yemek yedirmezlerdi ki, manen oruçlu sayılsınlar.
Peygamber efendimiz bu oruca çok önem verirlerdi. Mekke döneminde tuttukları gibi Medine’de de tuttular ve sahabe-i Kirama emrettiler. Ramazan orucu farz kılınınca bu orucu dileyen tuttu, dileyen terk etti.


Oruç Günleri Hangileridir?
Abdullah İbni Abbas (Radıyallahu anh) dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Aşura günü oruç tutunuz ve o hususta Yahudilere muhalefet edin. Aşuraden bir gün önce veya bir gün sonra da tutun.”


Yani Aşura günü tuttuğumuz orucu yalnız bırakmayız, önceki gün veya sonraki günde tutarız.

AŞURA GÜNÜ NAMAZI
Hazreti Aişe (Radıyallahu anha) validemiz Peygamber Efendimizden rivayet ediyor: “Kim Aşura gecesi ve Aşura günü yüz rekat namaz kılıp her rekatında bir FATİHA suresi ile üç İHLAS suresi okuyup namazı tamamladıktan sonra yetmiş defa
(Subhanallahi velhamdü lillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim) okursa,
yetmiş defa da Allah’u Teala’ya istiğfar ederse (Estağfirullah)Yetmiş defa da bana selatu selam getirirse (Allahümme salli ala seyyidina Muhammed)
Öldüğü zaman Allah’u Teala o kimsenin kabrini misk ve amberle doldurur. Kabre konan herkesin saçları dağılır. Bu namazı kılanların saçları katiyen dağılmaz.” Kabrinden dirildiğinde de yüzü ayın ondördü gibi parıldar.


HAK SAHİPLERİNİ RAZI EDEBİLMEK İÇİN
Kim Aşura günü, sırf kıyamet günü düşmanlarını (kendisinden hak talep edecekleri) razı etmek ciyetiyle dört rekat namaz kılarsa,
İlk rekatta bir Fatiha ile 11 İhlas,
İkinci rekatta bir Fatiha ile 3 Kafirun ve 11 İhlas,
Üçüncü rekatta bir Fatiha ile bir Tekasür (Elhakümüttekasür) ve 11 İhlas suresi,
Dördüncü rekattada bir Fatiha ve 3 Ayetel Kürsi ve 25 İhlas Suresi okursa Allah’u Teala o kimseyi kabrin bütün korkunç hallerinden kurtarıp, kıyamette de hasımlarını kendisinden razı eder. (Bu namaz şu altı günde kılınabilir: Aşura günü, Terviye günü, Arefe günü, Kurban Bayramı günü, Şaban ayının 15. Günü ve Ramazan ayının son Cuma günü.)


YAPILACAK FAZİLETLİ AMELLER
Konu ile alakalı Hadis-i Şerifler:


“Akrabası ile alakasını kesen kişi, Aşura günü akrabasını ziyaret ederse Allah’u Teâlâ ona Zekeriyya oğlu Yahya ile İsa Aleyhisselam’ın sevabını nasib eder ve onu cenette onlarla beraber şu iki parmak gibi yan yana kılar.”(Orta parmağı ile başparmağını birleştirdi)

“Kim Aşura günü zerre kadar bir sadaka verirse, Allah’u Teâlâ ona Uhud dağı kadar sevap verip o sevabı da kıyamet günü mizanda olur.”

“Kim Aşura günü bir âlimin bulunduğu meclise yahud Allah’u Teâlâ’nın zikredildiği bir yere gidip onlarla beraber bir saat oturursa Allah (Celle Celaluhu)’nün o kimseyi cennete koyması bir hak olur.”

“Kim Aşura günü bir yetimin başını okşarsa Allah’u Teâlâ okşadığı her kılına karşılık onun için cennette bir derece yükseltir.”

“Kim Aşura günü ehline ikramda bulunursa Allah’u Teâlâ senin diğer günlerinde de ona ikramda bulunur.”

“Kim Aşura günü yıkanırsa Allah’u Teâlâ indinde yeni doğduğu gün gibi günahlarından temizlenir.”

Bu güne Allah’u Teala çok değer vermiştir. Bizim açımızdan da bu günün diğerlerinden bir farkı olmalıdır. Müslümalara selam vermek, güler yüz göstermek, dargınların arasını bulmak, Cenazeye gitmek, musafahalaşmak, ailesine bir çikolata dahi olsa ikramda bulunmak ve çoluk çocuğunu sevindirmek gerekir. Unutmayalım ki Allah’u teala’nın değer verdiği şeye değer verirsek, Allah’u teala aynı değeri bize de verecektir.

Böyle kıymetli gün ve gecelerde gaflet etmemek, televizyon ve internet gibi araçlardan uzak durmak gerekir. Belki bir daha ki Aşura gününe kavuşamayabiliriz…

www.ismailaga.info
Siz bu yazıyı okuyan counter şanslı kişiden birisiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

1 9