script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.2.6/jquery.js' type='text/javascript'/>

TERAVİH NAMAZI


 
Ramazan ayı teravih namazı
1. Teravih namazı, sünnet-i müekkededir. Hulefa-i Raşidin (dört büyük halife (Radıyallahu Anhum) buna devam etmiştir.

Teravih namazına niyet nasıl yapılır.?
2. Bu namazın niyetinde teravih namazına veya gecenin kıyamına veya vaktin sünnetine veya ramazan-ı şerifin kıyamına niyet edilebilir.

Teravih namazının hepsi bir namaz mesabesinde olduğundan, her iki rekatında ayrıca niyet lazım gelmez, en doğru görüş budur.

Teravih namazı kaç rekat kılınır.?
3. Teravihin rekat sayısı hakkında birkaç görüş varsa da, efdal olanı, Ömer (Radıyallahu Anh) Osman (Radıyallahu Anh) ve Ali (Radıyallahu Anh) zamanlarında uygulanan şekliyle yirmi rekat olarak kılmaktır.

Çünkü Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dört büyük halifenin sünnetine sıkıca sarılmayı emretmiştir.

Teravih namazı ne vakit kılınır?
4. Teravih namazı, yatsı namazıyla şafak’a yakın zaman arasındaki süre içinde kılınır. Fukahanın cumhuruna göre; en efdali olanı yatsının son sünnetinden sonra ve vitirden önce kılınmasıdır.

Hanefilere göre; teravihin vakti, yatsı namazı ile vitirnamazı arasıdır.

Teravih namazı hızlı kılmak
5. Teravih namazı diğer namazlardan farksız olduğu için, namazın sünnetlerini, ve adabını ihlal edici bir hızla kılınmamalıdır. Bunu acele bitirme hususunda maalesef bazı imamlar ve bir kısım cemaat adeta yarışmaktadır.

Hatta bazen Ta’dil-i erkanı bile terk ederek, işi namazının ifsadına (bozulmasına) kadar götürülmektedir. Rabbim cümlemize şuur ihsan eylesin!..

Teravih namazında kıraatin uzatılması
6. Teravih namazında imamın, sünnet miktarı kraatten fazla okuyarak uzatması cemaati yormaya ve kaçırmaya sebep olacağından, mekruh sayılmıştır.

Teravih Namazı Nasıl kılınır.
Teravih namazı tek başına kılınabilen bir namazdır. Gücü yeten tek başına da kılabilir.

En güzeli cemaatle kılınmasıdır. Nitekim

Ama yinede en makbul olanı cemaatle kılınmasıdır nitekim.

Ali (Radıyalllahu Anh): “Ramazan ayı çıkıncaya kadar her gece yatsıyı cemaatle kılan kimse, muhakkak onun kıyamını yerine getirmiştir.”

            Teravih namazı yatsı namazı ile birlikte kılınır.

1. Öncelikle yatsının ilk dört rekatlık sünneti kılınır.
2. Sonra yatsı namazının dört rekatlık farzı cemaatle kılınır.
3. Sonra yatsı namazının son iki rekatlık sünnetini kılarız.
4. Son sünneti kıldıktan sonra cemaatle birlikte yirmi rekat teravih namazı kılınır.
5. Ve son olarak vitir namazı cemaatle kılınır.

Ramazan-ı şerif ayı ile ilgili tüm konulara Cübbeli Ahmet Hocamızın Ramazan-ı Şerif Risalesinden ulaşabilrisiniz.
·Ramazan-ı şerife ait hususiyetler
·Ramazan-ı şerifin günleri
·Ramazan-ı şerifin orucu
·Ramazan-ı şerifin namazları
·Ramazan-ı şerifteki faziletli ameller
 

Rizaiyye Sigasi (Hacet - Dilek)

 
Cübbeli Ahmet Hocamizin Salavat-i Serfe Kitabindan...

Nefs-i Kâmile/Nefs-i Sâfiye



Nefs-i kâmile, tezkiye netîcesinde arınmış, sâf, berrak, ulvî ve olgun nefstir. Bütün mârifet sırlarının tahsîl edildiği ve ancak Cenâb-ı Hak tarafından vehbî olarak lutfedilen bir makâmdır; Hak vergisidir, sırf çalışmakla elde edilmez. Kader sırrına mebnî, ilâhî bir ihsândır.

Nefs-i kâmileye erişenlere umûmiyetle irşad hizmeti tevdî edildiğinden bu makâma aynı zamanda “irşad makâmı” da denilir. Cenâb-ı Hak, bu makâmdakilerin hâl ve davranışlarındaki mükemmellikle, insanları gafletten îkâz edici bir tesir halkeder. Böyle zâtlar, bir fâsık ile görüşseler, o fâsığın hâlini anlar, kalbî hastalıklarının ilâcını, hâl lisânıyla kendilerine bildirirler. Fâsık, eğer kalbi mühürlenmemişse insafa gelir ve pişmanlıkla gafletten uyanır.

 

Ramazan Ayinin 10. (Onuncu) Gece ve Gününün Namazi

 
Lalegül Dergisi
 

RAMAZAN-I ŞERİF AYINDA HAYIRLI AMELLER

Ramazan ayında hasta ziyareti yapmak
            Mu’az ibni Enes ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
            “Herkim oruçlu olursa, bir hasta ziyareti ederse, bir de cenaze (nin namazında ve defnin) de hazır olursa, kendisi için (günahları) bağışlanır.
            Ancak daha sonra yeni bir günah işlemesi müstesna!”
 
 
Ramazan ayında cenazede bulunmak ve oruçlu sabahlamak
Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
Bugün içinizden bir cenazede bulunan hanginizdir. Buyurduğunda Ömer (Radıyallahu Anh): “ben!” diye cevap verdi.
“Oruçlu olarak kim sabahladı?” buyurduğunda, yine Ömer (Radıyallahu Anh): “ben!” deyince Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“(sana cennet) vacip oldu, vacip oldu.” Buyurdu.
 
Ramazan ayında sadaka vermek
Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
            “Herkim o (ramazan-ı şerif ayı)nda, çoluk çocuk sahibi bir fakire, bir sadaka bağışında bulunursa, Allah-u Te’ala ona birmilyon hasene (sevap)yazar, bir milyon günahını siler ve kendisi için bir milyon derece yükseltir.”
 
Ramazan ayında cemaate devam etmek (kadir gecesinin sevabını alır)
Ebu Ca’fer ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
“Herkim ki ramazan ayına sıhhatli ve Müslüman olarak ulaşır da, onun gündüzünü oruçlu geçirir, gecesinden de virdini ( teravih ve teheccüd gibi namazlarını) kılar, gözünü (haramlardan) kısar, tenasül uzvunu, dilini ve elini de korur.
Namazlarına cemaatle devam eder ve cumalarına da erkenden gider; işte o kişi, o ayı hakkıyla tutmuştur. Ecrini tam anlamıyla almıştır, Kadir Gecesine yetişmiş ve Rab Te’ala’nın hediyesini kazanmıştır.
 
Ramazan ayında Ana Babaya iyilik etmek
Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
“Her kim (ramazan-ı şerif ayında) anne babasına elinden geldiği kadar iyilikte bulunursa, Allah-u Te’ala ona esirgeme ve acıma nazarıyla tecelli buyurur.
Ben de onun kefili (cennete girmesini taahhüt eden bir kişi) olurum.”
 
Ramazan ayında işçinin yükünü hafifletmek
Selman ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
Herkim o (ramazan-ı şerif ayı)nda kölesinden (ve işçilerinden) yükünü hafifletirse, Allah-u Te’ala onu bağışlar ve kendisini cehennemden azat eder.”
 
 
Ramazan ayında insanlarla iyi geçinmek
Selman ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
“O , iyi geçinme ve bölüşme ayıdır.
Bu hadis-i şerifin işareti vechile, ramazan-ı şerif ayının sünnetlerinden biri de, inasanlarla kavga gürültü etmeyip, onlara karşı yumuşak davranmak ve tatlı dille hitap etmektir.
 
Ramazan ayında kadının kocasına iyilik yapması
Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
“Herhangi bir kadın, ramazan-ı şerif ayında kocasının hoşnutluğunu ara (amak üzre bakımını iyi yapar ve onunla iyi geçinmeye çalışı)rsa, mutlaka Allah-u Te’ala katında onun için Meryem ve Asiye (Aleyhimesselam)ın sevabı ndan bir nasip bulunur.”
Ramazan-ı şerif ayı ile ilgili tüm konulara Cübbeli Ahmet Hocamızın Ramazan-ı Şerif Risalesinden ulaşabilrisiniz.
·Ramazan-ı şerife ait hususiyetler
·Ramazan-ı şerifin günleri
·Ramazan-ı şerifin orucu
·Ramazan-ı şerifin namazları
·Ramazan-ı şerifteki faziletli ameller
 

ALİYYÜL KADR SİĞASI

 
 

RAMAZAN-I ŞERİFTE KUR’AN-I KERİM HATMİ VE MUKABELE


Ramazan ayında kuran , mukabele
Kuran-ı Kerim Ramazan-ı şerif ayında indiği için bu ayda çok yakın münasebeti vardır.
İbn-i Abbas (Radıyallahu Anhuma) şöyle demiştir:
“Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), hayırda insanların en cömertiydi.
En cömert olduğu zaman da ramazanda Cibril (Aleyhis-selam)’ın kendisiyle çokça buluştuğu ve onunla Kuran-ı karşılıklı olarak okuyup dinledikleri zamandı.
Cibril (Aleyhis-selam) ramazanın her gecesinde O’nunla buluşur, Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile karşılıklı Kuran dersi yaparlardı.
Cibril (Aleyhis-selam), Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e kavuştuğu zaman, Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), hayır bakımından (eserken engele uğramayan) salıverilmiş rüzgardan daha cömert olurdu.”
İşte bu hadis-i şeriften dolayı bütün ümmet, ramazan-ı şerif ayında, bir hafız efendi tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’i takip ederek hatim yapma sünnetini devam ettirmişlerdir ki buna “Mukabele” denmektedir.
Bu mübarek ayda özellikle de gece saatlerinde okunması halinde, Kuran-ı Kerim’in büyük şefaati gerçekleşecektir.
Ramazan ayı kuran okuyana kuran şefaatçi olur
Nitekim oruçla Kuran-ı Kerim’in, dolayısıyla da Ramazan ayı ile Kuran-ı Kerim’in birlikte şefaat edecekleri bildiren şu hadis-i şerif, konumuz açısından aydınlatıcı niteliktedir.
Abdullah ibn-i Amr ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
Oruçla Kur’an kıyamet gününde kula şefaat edeceklerdir. Şöyle ki:
Oruç: ‘Ey Rabbim! Ben onu gündüzleri yemekten ve şehvetlerinden menettim, onun için beni, onun hakkında şefaatçi kıl.’ Diyecektir.
Kur’an da: ‘Ben onu geceleri uykusuz bıraktım, beni de onun hakkında şefaatçi kıl.’ Diyecek, böylece ikisi de (o kula) şefaatçi kılınacaklardır.”
RAMAZAN-I ŞERİF AYININ HER CUMASINDA YASİN SÜRESİNİ OKUMAK
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur.
“Her kim ramazan-ı şerif ayının her cumasında Yasin Süresi’ni okumaya devam ederse, Allah-u Azze ve Celle onu iman takısıyla takılar ve vakar tacıyla taçlandırırır.
Şahitlerin huzurunda (mahşer günü) bir münadi:
‘İşte bu, Allah-u Te’ala’nın sana ramazan-ı şerif ayında Yasin Süresi’ni okumana karşılık sevabıdır.’ Diye nida eder.”

Ramazan-ı şerif ayı ile ilgili tüm konulara Cübbeli Ahmet Hocamızın Ramazan-ı Şerif Risalesinden ulaşabilrisiniz.
·Ramazan-ı şerife ait hususiyetler
·Ramazan-ı şerifin günleri
·Ramazan-ı şerifin orucu
·Ramazan-ı şerifin namazları
·Ramazan-ı şerifteki faziletli ameller

 

Hacet (Dilek) Duasi

 
Lalegül Dergisi
Aylik Ilim Dergisine Abone olmak icin:
444 34 68

RAMAZAN-I ŞERİF AYINDA ZİKİR



Ramazan ayında zikir yapmak

Hazreti Ömer (Radıyallahu Anh)’dan rivayete göre Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Ramazan-ı şerifte Allah-u Teala’yı zikreden affedilmiştir.

O’nda bir şey isteyen ise hüsrana uğramaz.” Buyurdu.

Aişe ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.

“(Ramazanda her kim) tehlil yahut tesbih veya tekbir getirecek olursa, (gün,gece) perde(si)yle ötününceye kadar sevabını yazmak üzere onları yetmişbin melek karşılar.

Bu hadis-i şerif ve rivayetlerden anlaşıldığına göre; ramazan-ı şerifte yapılan zikir, diğer aylarda yapılanlara göre kat kat faziletlidir.

“Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber”

Şeklinde toplanmaktadır ki bu zikirlerin, Allah-u Te’ala’nın en çok sevdiği kelamlar olduğuna ve hergün yüz kere okunmasının faziletine dair bir çok sahih hadis-i şerif mevcuttur.

Bir de şu bilinmelidir ki; bu ayda çokça yapılması emredilen zikirlerin en üstünü, kelime-i şehadet zikri ile, istiğfardır.

Ramazan ayında zikir meclisinde bulunmak

Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.

“her kim ramazan-ı şerif ayında bir zikir meclisinde bulunursa, Allah-u Te’ala ona her adımına karşılık ibadet yazar.

Kıyamet gününde ise benimle birlikte Arş’ın altında bulunacaktır.”

Ramazan ayında istiğfarda bulunmak tevbe etmek

            Ramazan ayında tevbe-istiğfarda bulunanların mutlaka bağışlanacakları hadislerle bildirilmektedir. Allah-u Te’ala bu ayın her gecesinde kulun tövbesini istiğfarını kabul etmek için nida eder. Her kim inanarak tevbe etse kabul görür kim istiğfarda bulunsa bağışlanır.

Bu ayda tevbe ve istiğfarda bulunmayanların mağfireten mahrumiyetine temas edilmektedir.

Ramazan-ı şerif ayı ile ilgili tüm konulara Cübbeli Ahmet Hocamızın Ramazan-ı Şerif Risalesinden ulaşabilrisiniz.
·Ramazan-ı şerife ait hususiyetler
·Ramazan-ı şerifin günleri
·Ramazan-ı şerifin orucu
·Ramazan-ı şerifin namazları
·Ramazan-ı şerifteki faziletli ameller

 
1 9