- Ummü Seleme (Radıyallahu Anha)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifteResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdi, benim Ehl-iBeyt’imdendir, Fatıma evladımdandır!” (Ebu Davud, Mehdi, No:4284, 2/509, lbniMace, Fiten:34, No:4086, 2/1368, Hakim, el-Müstedrek, Fil en:3 79-3 80, No:8671-72,4/600)
Münavi (Rahimehullah)ın beyanı vechile; “Abbasoğullarındandır”şeklinde gelendiğer bazı rivayetler, bununla çelişmez. Zira Fatıma evladından gelecekse de,Abbasoğullarının bir batınıyla bir noktada birleşip, ondan bir şube olmasımümkündür. (Feyzu ‘l-Kadir, No:9247, 9242, 6/360-361)
-Ebu Said el-Hudri (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifteResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdi ben(imneslim)dendir. Alnı (başının ön kısmı) açıktır (saçsızdır veya alnı geniştir).Burnu ince ve uzun olup, ortası hafif çıkıntılıdır.
0, zulüm ve haksızlıkla doldurulmuş olan yeryüzünü adaletle dolduracaktır veyedi sene hükümranlık sürecektir.” (Ebu Davud, Mehdi:1, No:4285, 2/509- 510,Hakim, el-Müstedrek, Fiten:378, No:8670, 4/600, Nu ‘aym ibni Hammad, Kitabü‘l-Fiten, No:1063, 1/364)
Münavi (Rahimehullah)ın beyanına göre; bir rivayette sekiz, başka birrivayette, dokuz sene malik olacaktır.
-Ali ibni Ebi Talib (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir eserde o şöylebuyurmuştur:
“Mehdi’nin doğumu Medine’de olacaktır. Resulullah (Sallallahu Aleyhi veSellem)in Ehl-i Beyt’indendir. Resulullah (Sallalahu Aleyhi ve Sellem), onunhakkında şöyle buyurmuştur): ‘Adı benim adım, babasının adı babamın adıdır’.Hicret yeri Beyt-i Mukaddes’dir. Sık sakallıdır, gözleri sürmelidir, parlakdişlidir, yüzünde bir ben vardır.
Alnı açıktır, bunu ince ve uzun olup, ortası hafif çıkıntılıdır. OmuzundaResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in alameti vardır. Resulullah(Sallallahu Aleyhive Sellem)in, tüylü yünden mamul, siyah ve dört köşelisancağıyla çıkacaktır. 0 sancakta bir köşe vardır ki, Resulullah SallallahuAleyhi ve Sellem)in vefatından beri neşredilmemiş ve Mehdi çıkıncaya kadar daaçılmayacaktır.
Allah-u Teala ona, üçbin melekle yardım edecektir ki onlar, kendilerine karşıgelenlerin yüzlerine ve arkalarına vuracaklardır. Allah onu, otuzla kırk arasıbir yaşta gönderecektir.” (Nu’aym ibni Hammad, Kitabü’l-Fiten, No:1073, 1/366,Münavi, Feyzu’l-Kadir, No:9244, 6/362, Azimabadi, Avnü’l-ma’büd, No:4265,11/375, Suyuti , el-Havi li’l-fetava:2/147)
- Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in ailesi Ümmü Seleme (RadıyallahuAnha)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi veSellem) şöyle buyurmuştur: “Bir halifenin ölümü sırasında kargaşa vuku bulacak,Medine ehlinden biri (olan Mehdi; emirlik makamını almak istemediğinden yahutmeydana gelen fitneden korktuğu için) Mekke’ye kaçacak (çünkü orası, kendisinesığınanların güvende oldukları yerdir).
(İşi meydana çıkıp, kadr-ü kıymeti bilindikten sonra) Mekke ehlinden birtakıminsanlar kendisine gelip, (yöneticilik imtihanını) istemediği halde onu(evinden) çıkararak, Rükün’le Makam (Hacer-i Esved’le Makam-ı İbrahim) arasındaona bi’at edecekler.
(Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in torunlarından olup, Haram olanbeldede bulunduğu halde, kendisiyle muharebe için) Şam ehlinden, ona karşı birordu gönderilecek de onlar, Mekke’yle Medine arasında Beyd denen yerdebatırılacaklardır.”
0 zaman ben: “Ya Resulellah! İstemeyerek o yola çıkmış olan ne olacak?” diyesorunca, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Hepsi birdenbatırılacaklardır, lakin (mecbur olarak aralarında bulunan, yahut onlardanolmayıp da aynı yoldan giden kişi), kıyamet günü niyeti üzere diriltilecektir.
İnsanlar bunu (Mehdi’ye karşı gelen ordunun batırılmasıyla ilgili harikuladekerameti) görünce, Şam’ın ebdal (seçkin veliler)i ve Irak ehlinin hayırlılarıona gelerek, Rükünle Makam arasında kendisine bi’at edeceklerdir.
Sonra Kureyş içerisinden, dayıları Kelb (kabilesinden) olan bir adam belirip(Mehdi’ye karşı gelecek ve dayıları olan Kelboğullarından ona karşı yardımisteyecek) ve onlara (Mehdt’ye bi’at edenler üzerine) bir ordu gönderecek,onlar (Mehdiye bi’at edenler), onlara (Kureyşli adamın gönderdiği orduya) galipgeleceklerdir.
İşte Kelb’in ordusu budur ki, Kelb’in ganimetinde hazır bulunmayanlar çok zararedeceklerdir. Mehdi, malı taksim edecek (adaletli şekilde dağıtacak) veinsanlar içerisinde, peygamberlerinin sünnetiyle amel edecektir.
İslam’a boynunu yere bıraktıracak (rahata eren deve, gerdanını yere uzattığıgibi İslam’ı ve ehlini huzura kavuşturacak), yedi sene (bir rivayette dokuzsene) duracaktır. Sonra vefat edecek ve Müslümanlar cenaze namazını kılacaklardır.”(Ebü Davud, Mehdi, No:4286-4289, 2/510, 511, Azimabadi, Avnü’l-Ma’bud, No:4266,11/3 75-3 79, Buhari, Büyü’:49, No:2012, 2/746, Müslim, Fiten:2, No:2882-2884,4/2208-2211, Tirmizi, Fiten:21, No:2184, 4/478, Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned,No:26751, 10/216-217),
-Ali (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Veraünnehir (Horasan’dakiCeyhun nehrinin ötesinde olan, Buhara ve Semerkand gibi nehir ötesişehirler)den, kendisine, Haris ibni Harras denen (salih) bir adam çıkacaktırki, onun ordusunun önünde, kendisine Mansur denen bir zat bulunacaktır.
Kureyş(in müminleri ve Ehl-i Sünnete göre mümin sayılmasa da Ebü Talib),Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)e imkan sağladığı gibi, o da Muhammed(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in Ehl-i Beyt’ine yer yapacak ve temkin verecek(malları, hazineleri, silahları ve askeriyle sebepleri hazır hale getirecek)tirki, ona (Haris’e, Mansür’a ve Mehdi’ye) yardım ve icabet her mü’mine vaciptir.”
(Ebu Davud, Mehdi:1, No:4290, 2/511)
-Abdullah (Radıyallahu Anh)ın şöyle anlattığı rivayet edilmiştir: Bir kere bizResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in yanında bulunuyorken,Haşimoğullarından bir genç topluluğu çıka geldi. Nebi (Sallallahu Aleyhi veSellem) onları görünce rengi değişti ve gözyaşlarına boğuldu.
Ben: “Yüzünüzde, istemediğimiz bir hal görmekte daim oluyoruz!” deyince,Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Ehl-i Beyt olan bizler için Allah,ahireti dünyaya tercih etmiştir. Şüphesiz Ehl-i Beyt’im, benim ardımdan bela,sürgün ve dışlanniayla karşılaşacaklardır.
Neticede meşrık tarafından, yanlarında siyah sancaklar olan bir kavim gelerek,hayr (hükümdarlık) isteyecekler, fakat bu, kendilerine verilmeyecektir. 0 zamansavaşıp galip gelecekler ve istedikleri kendilerine verilecektir. Ama onlarbunu kabul etmeyip, Ehl-i Beyt’imden bir zata tevdi edeceklerdir. 0 da, (öncekiyöneticilerin) zulümle doldurdukları yeryüzünü adaletle dolduracaktır.İçinizden buna yetişen, kar üzerinde emekleyerek de olsa, onlara (Horasan’dangelen siyah sancakli orduya) gelsin (katılsın)!” buyurdu. (ibni MaceFiten:34,No:4082,2/1366)
-Ebü Said el-Hudri (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifteResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Benim ümmetimdeMehdi olacaktır. (Sizin içinizde kalış süresi) kısa olursa yedidir, değilsedokuzdur. Ümmetim o zaman misline asla nail olmadıkları büyük bir nimete mazharolacaklardır.
Yeryüzü bütün mahsullerini verecek, onlardan hiçbir şey saklamayacaktır. Mal dao gün birikmiş olacaktır. Bir adam kalkıp: ‘Ey Mehdi! Bana ver!’ diyecek, o da:‘(Alabildiğin kadar) al!’ diyecektir.” (İbni Mace, Fiten:34, No:4083,2/1366-67, Tirmizi Fiten:53, No:2232, 4/506, Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned,No:11163, 4/44, Hakim, el-Müstedrek, Fiten:50, No:8675, 4/601)
- Sevban (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Hazine (Ka’be’de gömülüolduğu bilinen hazine)nizin yanında, her biri halife oğlu olan üç kişisavaşacaktır. Sonra (saltanat) onlardan hiçbirine intikal etmeyecektir.
Daha sonra doğu tarafından siyah sancaklar belirecek ve sizi hiçbir kavminuğramadığı bir katille katledeceklerdir. Onu (Horasan’dan gelen sancaklarınyardım ettiği Mehdiyi) gördüğünüzde, kar üzerinde sürünerek de olsanız hemenona biat edin. Çünkü o, Allah’ın halifesi Mehdi’dir.” (ibni Mace, Fiten:34,No:4084 , 2/1367, Sindi: 4/412)
- Ali (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şeritte Resulullah (SallallahuAleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdi, bizdendir, Ehl-i Beyt’ten!(Evvelce tevbeye muvaffakiyet ve rüşdünü ilham üzere değilken), Allah onu birgecede ıslah edecek (o makama ehliyetli hale getirecek)tir.” (İbni Mace,Fiten:34, No:4085, 2/1367, Sindi: 4/413)
- Enes ibni Malik (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifteResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:“Abdülmuttaliboğulları olan bizler, cennet ehlinin efendileriyiz! Ben, Hamza,Ali, Ca’fer, Hasen, Hüseyn ve Mehdi!” (ibni Mace, Fiten:34, No:4087, 2/1368)
-İbni Ömer (Radiyallahu Anhuma)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifteResulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ‘’Mehdi çıktığındabaşında bir sarık olacaktır. Bir münadi gelip: ‘İşte bu, Allah’ın halifesiMehdi’dir, artık ona uyun!’ diye nida edecektir.” (Suyuti, el-Havi:2/128)
-Hazret-i Ali (Radıyallahu Anh), bir kere oğlu Hasen (Radıyallahu Anh)a bakarakşöyle buyurmuştur: “Muhakkak benim şu oğlum, Resulullah (Sallallahu Aleyhi veSellem) in onu isimlendirdiği gibi, seyyiddir. Yakında onun sulbünden,peygamberinizin ismiyle isimlenen, yüce ahlakta ona benzeyip, dış görünüşte onabenzemeyen ve yeryüzünü adaletle dolduracak olan bir adam çıkacaktır.” (EbuDavud,Mehdi:1,No:4290,2/511)
Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) hakkında hadis rivayet eden sahabe isimleri:
1- Ebü Said el-Hudri (Radıyallahu Anh)
2-Abdullah ibni Mesud (Radıyallahu Anh)
3-Ali ibni Ebi Talib (Radıyallahu Anh)
4- Ummü Seleme (Radıyallahu Anha)
5- Sevban (Radıyallahu Anh)
6- Abdullah ibni Hars (Radıyallahu Anh)
7- Ebü Hureyre (Radıyallahu Anh)
8- Enes ibni Malik (Radıyallahu Anh)
9- Cabfr ibni Abdillah el-Ensari (Radıyallahu Anh)
10- Osman ibni Affan (Radıyallahu Anh)
11- Huzeyfe ibni’l-Yeman (Radıyallahu Anh)
12- Cabir ibni Macid es-Sadefi (Radıyallahu Anh)
13- Ebü Eyyüb el-Ensari (Radıyallahu Anh)
14- Ibni Abbas (Radıyallahu Anhuma)
15- Ummü Habibe (Radıyallahu Anha)
16- Ebü Umame el-Bahili (Radıyallahu Anh)
17- Abdullah ibni Amr ibni’l-As (Radıyallahu Anhuma)
18- Ammar ibni Yasir (Radıyallahu Anhuma)
19- Abbas ibni Abdilmuttalib (Radıyallahu Anh)
20- Hüseyn ibni Ali (Radıyaflahu Anhuma)
21- Temim-i Dari (Radıyallahu Anh)
22- Aişe (Radıyallahu Anha)
23- Abdurrahman ibni Avf (Radıyallahu Anh)
24- Abdullah ibni Omer ibni Hattab (Radıyallahu Anhuma)
25- Talha ibni Ubeydillah (Radıyallahu Anh)
26- Ali el-Hilmi (Radıyallahu Anh)
27- Imran ibni Husayn (Radıyallahu Anh)
28- Amr ibni Mürre el-Cüheni (Radıyallahu Anh)
29- Avf ibni Malik (Radıyallahu Anh)
30- Ebu’t-Tufeyl (Radıyallahu Anh)
31- Kurra el-Müzeni (Radıyallahu Anh)
(Casim ibni Muhammed, Kitabü ‘l-Burhan tahkiki/329)
Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan)hakkındaki hadisleri delil sayan imamlar ve alimler:
1- Meşhur “el-Musannef” sahibi Abdürrezzak es-San’ani (Rahimehullah)(vefatı:211,) “Musannef”inde; Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) adına bir bap açmış veonbir hadis-i şerif zikretmiştir. (No:20769-20779, 11/371-3 74)
2- Buhari (Rahimehullah)ın hadis rivayet ettiği şeyhlerinden ve hadishafızlarının imamlarından olan Nu’aym ibni Hammad el-Mervezi (Rahimehullah)(vefat :228), “Kitabü’l-Fiten” isimli bir kitap cemetmiş ve onda, “Merfü’,Mevküf ve Maktü” olarak;
Hazret-i Mehdi’nin ismi, nesebi, sıfatı, sireti, adaleti, bereketi, alametleri,bi’atı, harpleri, hükümranlık müddetiyle alakalı müstakil baplar açmış ve herbirinin altında birçok hadis-i şerif ve eserler rivayet etmiştir ki, Hazret-iMehdi’nin ismi veya dolaylı olarak bahsi geçen bu rivayetlerin mecmu’u,dörtyüzü aşmıştır. (No:802-1221, 1/278-405)
3- Ebu İsa et-Tirmizi (Rahimehullah) (vefat:297) “el-Cami’u’s-Sahih” isimlieserinde, bu konuda özel bir bap açmış ve üç hadis-i şerif zikretmiştir.(No:2230-22.32, 4 /505-506)
4- Ebü Bekr ibni Ebi Şeybe (Rahimehullah) (vefat:235) “el-Kitabü’l-Musannef” isimlieserinde, Hazret-i Mehdi’ye dair hadisleri aynı yerde zikretmiş ve onaltırivayete yer vermiştir. (No:37628-3 7642, 7/512-514)
5- İbni Mace el-Kazvini (Rahimehullah) (vefatı:273), ma’rüf “Sünen”inde; buhususta bir bap açmış ve yedi hadis-i şerif zikretmiştir. (No:4082, 4088,2/1366-1368)
6- Ebü Davud es-Sicistani (Rahimehullah) (vefat:275) “Sünen”inde bu konudamüstakil bap açmış ve onüç hadis-i şerif nakletmiştir. (No:4279, 4290,2/508-511)
7- İbni Ebi Hayseme (Rahimehullah) (vefat:279): Süheyli (Rahimehullah), buzatın, Mehdi (Aleyhi ‘r-Rıdvan) hakkında birçok hadis-i şerif naklettiğinizikretmiştir. (er-Ravzu ‘l-unuf 1/160)
8- İmam Hafız Ebü Ca’fer el-Ukayli (Rahimehullah) (vefat:323), “ed-Du’afa” isimlikitabında: “Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) hakkında, isnadları çok uygun muteberhadis-i şerifler var” demiştir. (No:1259, 3/974)
9- Ebu’l-Huseyn Ahmed ibni Ca’fer (Rahimehullah) (vefat:336) İbni Hacer (Rahimehullah),bu zatın, Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) hakkında bir risale cem ettiğini zikretmiştir.(13/312)
10- İmam Ebü Hatim ibni Hibban el-Büsti (Rahimehullah) (vefat:354) “Sahihinde; Mehdi(Aleyhi ‘r-Rıdvan)ın, ismi, zuhuru, vasfı, müddeti ve bi’at yeri hakkında beşbap açmış ve o baplarda, bazı hadis-i şerifler sıralamıştır. (6784-6788,8/290-292)
Ayrıca Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan)in yetkisini elinden almak için yola çıkan birordunun batırılacağı hakkında bir bap açmıştır. (No:6720, 8/2 66)
11- Ebü Süleyman el-Hattabi (Rahimehullah) (vefat:388), Enes ibni Malik(Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen:
“Zaman birbirine çok yaklaşmadan; sene, ay gibi, ay, cuma gibi olmadan kıyametkopmaz!” (Tirmizi, Zühd:24, No:2332, 4/567) hadis-i şerifi hakkında, “Buhadise, Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) veya İsa (Aleyhisselam) zamanında yahut herikisinin zamanında vuku bulacaktır.” demiştir. (Mübarekfüri Tuhfetü’l-ahvezi Zühd:16,No:2434, 6/514-515)
12-Ebü Nu’aym Ahmed ibni Abdillah el-İsbahani (Rahimehullah) (vefat:430):
Bu zatın, Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) hakkında müstakil bir telifi vardır. İbniKayyim (Rahimehullah) bundan; “Kitabü’l-Mehdi” adıyla bahsetmiştir.
Suyutı (Rahimehullah) da, ‘’el-Camıüs-sagır’’ ısımli eserinde böylece bahsetmişve burada geçen kırk hadis-i şerifi, isnadlarını hazfederek, “el-Arfü’lverdi”isimli eserinde nakletmiştir. (el-Havi 2/123-137)
13- el-İmamü’l-Beyhaki (Rahimehullah) (vefat:458): “Mehdi (Aleyhi ‘r-Rıdvan)ınhurücuna nas teşkil eden hadis-i şeriflerin isnadı, elbette çok sahihdir ve bunlardaonun, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in ehl-i beytinden olacağı beyanedilmiştir.” demiştir. (Mizzi Tehzi’bu’l-Kemal:6/597, İbnü ‘l-Kayyim,eI-Menarü’l-münif, Sh:143)
14- Hafız Ebu’l-Kasım es-Süheyli (Rahimehullah) (vefat:581): “Hazret-i Fatıma(Radıyallahu Anha)nın bereketlerinden biri de; ahir zamanda geleceği müjdelenenMehdi (Aleyhi ‘r-Rıdvan)ın , onun zürriyetinden gelecek olmasıdır.
Dolayısıyla bütün bu faziletler, Hazret-i Fatıma (Radıyallahu Anha)yamahsustur. Mehdi (Aleyhi’r-Rıdvan) hakkında varid olan hadis-i şerifler pekçoktur.” demiştir. (er-Ravzu’l-ünüf:1/160)
Ruhu'l Furkan Tefsiri 12.Ciltten özetlenmiştir.
http://www.reddulmuhtar.com/Forum/sh...%C4%B1n-zuhuru
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.